Да прекосиш Европа с автомобил – Румъния

От дълго време обмислях идеята да направя обиколка на Европа и да видя със собствените си очи как ни приемат нас Българите, като новите членове на Евросъюза.
Прочетох доста материали по темата – какво може и какво не може да носиш, правиш и т.н., някои бяха доста откровено глупави, други не дотам нови, че да им се довериш, в обши линии реших какво пък толкова да става, каквото ще става, ще импровизирам на място … нали сме известни по цял свят с това :).

РУМЪНИЯ
И ето ме на BG границата ни с Румъния – Дунав мост, рано сутринта е и няма много коли, не знам дали е така обикновено, няма и нищо, което да ти загатне (табели и др.), какво да правиш освен да се наредиш след няколкото коли и да чакаш … Всичко, което се случва е, че плащаш 12 лв. за да преминеш от другата страна на моста – което като се има в предвид дължината на моста (2.80 км.) си е доста скъпо удоволствие, но така или иначе е добре известно, че друг мост няма, така че – плащаш и минаваш 🙂 .

Малко след като преминеш моста се озоваваш на румънския граничен пункт – няколко тира и единствено моята кола. 🙂 Румънците са много сънено усмихнати и не говорят нищо друго освен румънски, който лично на мен ми звучи като китайски, но за сметка на това “услужлив” български полицай ни разпитва за къде пътуваме и след като решава, че е твърде съмнително някакви си българи да се разхождат из Европа ни взема документите, както се изрази той:
Хмм, я си дайте документите да ви проверя аз вас ” ….
След като проверката му се увенча с неуспех бяхме пуснати с неудоволствие да продължим на Румънска територия :).
Купуваме си еднодневна винетка за 2 евро от най-близката бензиностанция и потегляме.
Първите няколко километра докато излезнеш от Гюргево пътят е наистина впечатляващ – бягащи светлини по маркировката на асфалта понеже още е на разсъмване и си викаш брей тези румънци! колко много са постигнали за разлика от нас, но това впечатление уви беше много за кратко – само след няколко километра картината се промени коренно. След кратко замотаване поради липсата на табели поехме по пътя за Тимишоара и това се оказа може би най – кошмарното ми пътуване. Тесен път осеян с дупки по-големи и от тези в България, колони от тирове, които просто не можеш да изпревариш, защото насрещното движение е също толкова натоварено. На моменти се движехме с 20 км./ч. нямаше дори какво да разглеждам наоколо – пейзажът беше по отвратителен и от бунище в BG – боклуци бол, навсякъде хвърчаха найлонови торбички, от тировете се сипеше чакъл и асфалт върху колата ми, стъклото ми се разкраси страхотно от драскули. Като влезнехме в някой град от страничните улички започваха да изскачат коли, които се опитваха да се включат в движението без да спазват никакви правила, нещо като лунапарк само, че не се опитваш да се блъснеш, а да избегнеш да не те блъснат. :((

 
Спираме на някаква бензиностанция да заредим. Излизам от колата сякаш ме е газил влак. За щастие момчето, което зарежда говори малко английски и се осведомявам, че мога да платя с кредитна карта – при неизвестен курс. Кафе в бензиностанцията няма, само от автомат, тоалетните са под всякаква критика. Потегляме колкото се може по-бързо.
Вече бързам да прекося Румъния по светло, не ми се струва добра идея да си търсим хотел тук, дори не правим снимки, няма какво да снимаме – боклуци си имаме и у нас. Въпреки многото заводи тук и очевидно живналата икономика си мисля, че е цяло чудо че Румъния е част от Европа.
Инфраструктурата, ако изобщо има такава е по-зле и от в България. Отнема ни 11 часа да прекосим Румъния, влачейки се между тирове по отвратителни пътища. Особено участъка преди Унгарската граница беше върхът на прахоляка, мръсотията и тътрузенето с 20 км. в час.
Това бяха на кратко не особено бляскавите ми вречатления от нашата съседка Румъния, която със сигурност не бих искал да посетя скоро, поне не в близко бъдеще. Ако не искате да си трошите нервите и колата не минавайте от тук. Надявам се Унгария да разсея лошото ми настроение.
Следва продължение от Унгария

Сайт, който можете да ползвате за резервации:
Сравняване на цени на Хотели