Смаляване като в приказките

Смаляване като в приказките Чудесата от историята за Алиса се случват не само в приказките, но и у нас. Родните производители вече са усвоили до съвършенство изкуството да смаляват нещата, очевидно са чели доста приказки като малки. У нас единственото нещо, което “расте” май са цените, но пък за сметка на това опаковките на продуктите се смаляват точно като в приказката за Алиса. Сигурно сте забелязали как кофичките кисело мляко отслабнаха и станаха толкова елегантни, че вече не могат да побират 500 гр., а само 400, за по-върлите поклонници на опаковъчния фитнес дори 370 гр. са достатъчни за да ги напълнят.
Хлябът преди няколко години се продаваше по 1 килограм, сега е странно олекнал до 650-700 грама, въпреки, че на форма все още е приличен, но явно това се дължи на повечето въздух в него щом е толкова лек.

Наскоро установих, че ролките тоалетна хартия не могат вече да прилягат на ширината на поставката, която купих само преди 5-6 години, когато си ремонтирах банята. Сега новият формат тоалетни ролки (стеснени тип касов апарат) просто падат от поставката. Уважаеми производители на санитарни аксесоари, вземете си забележка или по-добре произвеждайте с нови размери. За сметка на стеснената ширина цената за ролка е почти колкото за две от преди година-две.
За колбасите направо няма какво да говорим – 200 гр. си е направо стандарт вече за опаковка или парче – мини саламчета, мини пастетчета, мини или елегантно казано бейби кренвиршчета, индустрията на минитата процъфтява. Купуваме все по-мини неща за все повече пари, за качество тук не говорим въобще, говорим за смаляване като в приказката за Алиса, само дето тя станала малка с вълшебство, а при нас нещата се смаляват преднамерено с цел да отговорят на смалените ни възможности. Със смалените ни възможности ще трявба да продължим да се учим да смаляваме потребностите и изискванията си, стимулирайки мини индустрията към нови минималистични изобретения. А, щях да забравя да се похваля, че си купих мини опаковка от 6 бисквитки за 50 ст. – закуска за цяла седмица! – в неделя ще почивам разбира се, дори производителите са го предвидили.