Кое е най-доброто място да се родиш през 2013

Кое е най-доброто място да се родиш през 2013

… и на кое място е България според световната класация на EIU

Кое е най-доброто място да се родиш през 2013 “The where-to-be-born index-2013” на EIU (Economist Intelligence Unit) – дъщерна компания на Economist подрежда държавите в класация, в която хората определят колко удовлетворени се чувстват от живота си в дадена държава от качеството на живот съобразно 11 различни критерии включващи географско положение, финансови условия, престъпност, безработица, лична сигурност и т.н. Къде едно бебе според тази класация би било най- щастливо да се роди през 2013-та? – според цифрите сумаризиращи това проучване на първо място застава Швейцария, на второ Австралия.

 
Независимо от всеобщата криза в Европа 4 от първите 5 предпочитани държави са в Европа, все пак държави като Гърция, Испания и Португалия заради безработицата и финансовата кризата са доста надолу в класацията съответно на 34-то, 28-мо и 30-то място, независимо от преимуществата в климата. Най-големите икономики на Европа – Германия, Франция и Великобритания също не са на челни места в класацията и са изгубили доста от предишната си преднина: 16-то, 26-то и 27-мо. Съединените Щати, които през 1988 г. в същата класация са били на 1-во място сега са едва на 16-то. Сред 80-те държави последното място в класацията заема Нигерия. България за съжаление е само 19 позиции по-нагоре в класацията на 61-во място, явно, че не определяме условията, при които живеем като много качествени, след като сме се поставили на това място. Така родените през 2013-та година бебета в България според тази класация ще са на 61-во място в света по качество на живот според родината си, но пък със сигурност ще бъдат не по-малко обичани от тези родени в Швейцария или Австралия.
Оригиналната статия на Economist можете да прочетете тук ако представлява интерес за вас, както и да се запознаете с пълната класация.