Ех колко по-лесно би било …

… ако повечето държавни институции имаха качествени Уеб сайтове, например такива, от които можеш да си изтеглиш формуляри за разни неща, а защо не и да си ги попълниш и подадеш On-line, не да ходиш да се редиш по дълги опашки и да се усведомяваш от хората на опашката какво трябва да правиш, попълниш и носиш.

Трябва например да отидеш до книжарницата за да си купиш 1000 пъти превадени на “ксерокс” грозно замацани формуляри за Данъчното, защото там няма, преди книжарницата беше до данъчното, но то се премести на другия край на града, страхотно ако си пропуснал някой лист 🙂 Трябва да си най-малко със счетоводно образование, за да знаеш какво да носиш. Огромният куриоз е, че в данъчното няма дори платен “ксерокс”, нито някъде наблизо … е за това пък всички данъчни служители са с TFT екрани, много важно, че няма ксерокс за клиенти.

За да си подадеш заявление за лична карта или паспорт, отново трябва да отидеш да си вземеш заявление – там винаги има опашка – двойното чакане ти е осигурено, ако минеш от първия път.

След като вече можеш да си плащаш с дебитна карта сметките за ток и телефон, защо да не можеш и да си подадеш молба да откриване на телефонен пост On-line или пък да си изтеглиш елекронна фактура за месечната си сметка – защото трябва да отидеш и да се наредиш на опашка, как иначе ще се почустваш като клиент?
M-Tel предлагат вече тази услуга, но за да се регистрираш в сайта им трябва да имаш здрави нерви – защо например
им е необходима информация за доходите ми!? имуществено състояние, образование и къде работя? Не им ли стига ЕГН, име и адрес?
 

 
В Европа например ако искаш да си регистрираш фирма можеш да си изтеглиш формулярите от съответния уеб сайт и дори да ги попълниш и подадеш On-line, регистрацията става за ден два, у нас обаче няма подобна услуга и най-често ако не си правил нещо подобно преди, трябва да прибегнеш до услугите на адвокат за да си спестиш време, но не и пари – услугата е доста скъпа. Процедурата за регистрация е доста бавна особено лятото, да не говорим за всички последващи опашки, които ни очакват – Булстати, НОИ регистрации и още куп от тоя род и всичките изискват време, мастило и листи … забравих и чиновници, които са ми любимата част особенно с поставянето на бележки от рода на :
Тук не е информация” 🙂
ами къде е Информация всъщност? Кого да попиташ, като даже и в Интернет няма Информация??

Честно казано, ако продължа да изброявам списъкът ще стане доста дълъг, бюрокрацията с която се сблъскваме всеки ден е наистина огромна, ех колко по-лесно би било … ако можехме да уважаваме времето на другите и да направим нещата по-лесни, не да губим дни в ходене, попълване на формуляри и редене по опашки.