Опознай съседа за да НЕ го обикнеш – Лято в БГ версия

По почин на позабравените Ленински съботници (очевидно не можем да се отървем от старите си навици) дойде ли уикенд Българите не могат да не правят нищо както средностатистическите европейци. Събота и неделя в България са дните, в които вместо да се отдаде на заслужена почивка българинът особено сега през лятото се въоръжава с дрелка, чук или каквото му попадне и започва да руши апартамента си (казано по български да прави ремонт) и разбира се да къса нервите на съседите си. Българските блокове лятото се превръщат в стоителни площадки, а междуетажните площи във вехтошарски магазини, затрупани от ненужни мебели, вещи и неизползваеми ел. уреди.
Странно, че 99% от българите се оплакват, че нямат пари и изнемогват, но когато стане въпрос за нови плочки и тапети нещата май не стоят точно така. Моят съсед например не си е плащал таксата за асансьор и чистачка от година, но когато преди месец започна да кърти стените се оказа, че си слагал нова кухня, горкия (асансьора не спира у тях, че да го плаща, нито пък чистачката чисти апартамента му нали?).
 

 
Та в ранното съботно или неделно утро не си мислете, че ще си подремнете до късно, нее… Още в 8.00 от някъде започва да се дрили или чука, днес например за разнообразие един съсед реши, че му е ден да си натроши стъклата от старата дограма при което шумът беше невъобразим в продължение на час-два. Спете ако имате нерви. Или пък друга съседка е решила да си изпържи патладжани рано суртинта на терасата разбира се и вместо мирис на кафе да ви събуди аромата на доста използвано олио.
Ако пък решите, че ще си вземете следобедна дрямка, пак не сте познали. Съседите имат други планове, все пак! Например да си забравят децата долу пред блока (много удобно) и те да крещят с пълно гърло чак до 23.00 вечерта, и за да си подсигурят тяхното неприбиране възможно най-дълго са ги оборудвали с всякакви пищящи и трещящи играчки, велосипеди и тромби достойни за всеки дисниленд. Рекордът преди няколко дни постави хлапе, което надуваше нещо подобно на рог в продължение на около два часа докато накрая явно каталяса само. Разбира се никой не му направи забележка, че е 2 следобяд, че защо?
В последно време междусъседските отношения в България тотално “процъфтяват” и избуяват, надхвърляйки всякакви граници на приличие.
 

 
Никой не се съобразява с никого, всеки си прави каквото иска – дупчи, кърти, монтира климатици, паркира пред чужди гаражи, пука гуми и изобщо ако някои се захване може да направи доста дълга TV сапунка. Под общи площи и собственост в сградите се разбира – аз цапам вие чистите, ако нещо ми влиза в употреба го демонтирам и прибирам, ако нещо се повреди – не съм аз и няма да плащам, ако нещо трябва да се направи – зает съм, ако съседите имат оплаквания – да се оплачат на арменския поп. Българинът си прави каквото си науми и никой копче не може да му каже, съседи ли? Абе… как да не ги обичаш, особенно след като всеки ден намират как да ти напомнят за себе си. 🙁

Сред някои от най-гадните номера на съседите са:

Да ти паркират пред гаража
Да си монтират климатика под или над твоя прозорец на спалнята разбира се
Да те събудят в 7.00 сутрин в събота защото са започнали ремонт
Да запълнят общите помещения с боклуци и ненужни вещи и да ги оставят да отлежават
Да преградят общия коридор с китна метална решетка, която им оформя собствено мини антре с черджета и натуриики
Да развалят асансьора точно през уикенда
Да ти напълнят пощенската кутия с черупки от шам фъстък или други боклуци
Да си изхвърлят пепелниците и боклуците през балкона
Да забравят, че за малките деца има вечерен час, след който те не бива да играят навън
Да си забравят киселото зеле в мазето чак до късна пролет

… и мога да продължа списъка още, но няма смисъл, това няма да промени ситуацията на междусъседските отношения в България.