Да ти писне от Енергото

Да ти писне от Енергото

Днес при поредния проливен дъжд след първите две гръмотевици токът отново започна да “мига” и не само да мига
ами на два пъти направо си спря, Мониторът на компютърът ми изпука ужасно на два пъти и с ужас тръпнех дали след
пускането на тока въобще ще проработи. Преди две години изгубих цял компютър заради тъпите изпълнения на Енергото (всичко освен флопито изгърмя (дори и UPS-a) при поредния токов удар) 🙁
За щастие компютърът ми беше застрахован но не и информацията, която беше в него – никой не застрахова подобни неща. Останаха ми само няколко CD-та и разпечатки на проекти върху които работех, как да не “обичам” Енергото?

Както всяко друго нещто В България единственото гарантирано нещо при услугите, които Енергоснабдяване предлага е плавното увеличение на цените, всяка година те си се покачват, а тока все си спира и токовите удари все си продължават, и на хората си им изгарят електро уредите, и на никой не му пука за потребителя, които има само едно зъдължение да си плаща редовно сметките.

Знаете ли какво ми каза преди година или две един служител на Енергото, когато след няколко прекъсвания на тока в офиса го открих да бърника бушоните?
Цитат:

“Абе ше ти спирам тока кога’т си искам, аз съм господ,
оплачи се ко щеш на арменския поп”

Направо да зяпнеш от безочие 🙁

Уважаеми г-н Министър на Енергетиката, Знаете ли колко “любезни” служители работят във всичките му там – Енергота, дирекции, каси и тем подобни подразделения, колко невъзможно е някой да си потърси правата, когато нещо му гръмне в къщи след поредния токов удар?
И знаете ли че качеството на услугата която енергоснабдяване предлага е под всякакви Евро стандарти?
(напрежението се променя като кръвното на баба ми), да не говорим че в тръгналата ни с бодра крачка към Европа родина има села, които нямат ток въобще!?
Спомням си далечната незнам си коя година когато пак Вие бяхте министър и имаше режим на тока – 3 часа няма 1 час има – стояхме си като ескимоси в къщи накачулени с одеяла на романтично осветление от свещи – навън беше зима, у дома също.

Режим на тока

Сега след няколко години Вие отново сте министър – ток горе-долу има, но той е доста скъпичък вече (всички ни обясняват, че бил най-евтиния в Европа, което не е много вярно, но по важното е, че доходите на хората в България са също в пъти по ниски от европейските). Та хората се върнаха няколко века назад и си купиха печки на дърва и въглища и се топлят, както са се топлели техните баби и дядовци. За съжаление обаче ел. уредите работят с ток, така че находчивият българин все още не е измислил алтернатива как например да си пусне компютъра на твърдо гориво. Не ни остава нищо друго освен да се нядяваме, че някога нещата с тока ще се оправят – като му дойде времето, вече сме свикнали с тази фраза, нищо че беше оцветена в друг нюанс – идеално пасва и на сегашния.