Кога банките в България ще станат европейски?

От известно време се заговори за IBAN номера на банкови сметки, нещо което съществува в Европа от години, но у нас се сетиха, че трябва да ги въведат едва тази година притиснати от изискванията на Европеиския съюз, където се натискаме да влезем ама нищо не правим без да ни побутват. IBAN номерата са най-вече удобство за клиента, защото му спестяват време и пари (би трябвало) при изпращане и получаване на парични преводи от чужбина.
За сравнение ако ви нареждат пари от чужбина и вашата банка няма BIC (Bank interantional code) и вие нямате IBAN номер таксите за превод Ви излизат доста солени да не говорим, че когато превода Ви мине през няколко кореспондентски банки, трудно ще познаете сумата, която пристига след удържаните такси.

Същото важи и ако нареждате превод. В повечето БГ банки таксите са процент от превежданата сума, но не-помалко от 10-15 Евро, което си е направо кожодерство за нашия “български стандарт”.

Поискайте по-детайлна информация от някоя наша банка кой точно и за какво Ви удържа такси при получаване на валутен превод и ще разберете, че сте задали въпрос, на който не можете да получите отговор. 🙁

Вариант за отговор номер едно: Преводът е бил за ваша сметка и наредителят Ви е удържал таксата преди превода. Да ама не 🙁

Вариант две: Някоя от кореспонденските банки е удържала такса ама коя? Не питайте защото няма да получите отговор дори и да сте договорили с наредителя предварителното удържане на таксите, сумата която пристига е пак доста по-различна от тази, която са ви наредили (-10 – 20 евро или долара в зависимост от сумата за превода)?
 

 
Вариант три най-често изкопчен с триста зора: Ами всъщност и нашата банка Ви удържа допълнителна такса най-малко 20 лева за получаване на превода (За пример ОББ)?
Щом вземат такава такса за получаване на пари колко ли ще вземат за пращане нe ща и да гадая.

Изобщо нашите банки работят най-вече за себе си, ще кажете нормално нали са частни 🙂
Да обаче аз например никак не обичам част от парите ми да се изпаряват безследно и банката, която ме обслужва (силно казано, по-скоро ми събира таксите) да не може да ми предостави никаква информация.

Млади сигурно току що завършили училище служителки ти се усмихват глуповато и безпомощно всеки път когато имаш нужда от по-компетентно обслужване. Да не говорим за огромното текучество на кадри в повечето банки, току някой се научи що годе да работи и изчезне и на негово място някоя новоназначена кокона започва да тренира върху клиентите. Най-често спираш да задаваш сложни въпроси за да не си губиш времето и да избегнеш безкрайното прехвърляне от служител на служител и преповтарянето на едно и също питане, на което е очевидно, че никой не знае отговора.

Честно казано си мисля че ние българите сме много търпеливи иначе не бихме търпяли подобно обслужване и отношение към клиента. В цял свят “Клиентът е номер едно” и всяка една нормална банка се опитва да го спечели и задържи, в България обаче до го изгони.

Колко години ще се необходими на нашите банки за да покрият европейските стандарти, да започнат да работят нормално и да разберат простата истина, че те съществуват благодарение на клиентите и техните пари?

Подозирам, че и с BIC и IBAN положението ще си остане същото, защото тези две промени няма да променят мениджмънта на българските банки и отношението към клиента ще си остане пак толкова некомпетентно и непрофесионално.