В 21-ви век тоалетните в България са все още лукс

За пазаруване в средно голям супермаркет отделяме поне половин час, понякога дори доста повече. Какво се случва обаче ако такъв супермаркет посети например майка с дете и то не щеш ли трябва да бъде заведено до тоалетна? Ами ако бременна жена има необходимост да посети същото това място, защото знаете на бременните им се налага да го правят по-често. Питате служител от магазина къде се намира тоалетната за клиенти и … изненада … такава няма, има само служебна и тя е заключена. Не Ви остава нищо друго освен да зарежете покупките и да се изнесете набързо от магазина. Изживяването е доста неприятно да си представим дори, че сте си средностатистически човек, който просто го е присвил стомаха, нямате никакви други опции освен да си тръгнете набързо. Реших да попитам в няколко магазина на известни хранителни вериги за санитарен възел за клиенти – служителите твърдят, че такъв няма. Дори и да има той се държи заключен ясно защо – за да не се налага да го чистят. Странен е факта, че аз лично съм посещавал магазини на същите вериги супермаркети, но извън България и там в тези супермаркети такива тоалетни има. Излиза, че или политиката на тези компании е такава в България или това е просто решение на персонала и в двата случая неудобството е за клиентите.

Решавам да проверя и как стоят нещата в обслужващата ме банка. Чакам 45 минути да ме обслужат, край мен има възрастни хора и такива с деца, те също чакат и питам охраната има ли тоалетна за клиенти – естествено, че не. Същото е положението и в някои административни сгради. Тоалетната – нещо толкова естествено и необходимо се оказва все още лукс в България независимо, че се смятаме за цивилизована държава и времето на горичките и храсталаците безвъзвратно е отминало. Недай си боже да попитаме за санитарен възел за хора с увреждания, това най-вероятно ще е твърде свръх очакванията ни.
В 21-ви век тоалетната в България е все още лукс и ако си имате в къщи такава ползвайте си я, ползвайте я дори когато не ви се налага, защото ако сте навън и ви се наложи да посетите такава ще разберете, че това е рядък лукс и вие сте щастливец да си го имате у дома.