cash-machines

Малък рекет за “Малкия” бизнес

Касов апарат
На един мой приятел дето има малка фирма му казаха от данъчното, че трябва да си купи нов касов апарат щото на тоя му бил минал срока на годност??? Имало някакъв си закон от онези писани за нашите хора и фирми в България според, който не можеш да си използваш касовия апарат (дори и той да е в изправност) повече от 5 години от датата на производството му.

Ама чакайте бе казва моя приятел аз съм бил в Щатите и там имат още от онези касови апарати с ръчките дето са сигурно от преди 50 и повече години? моя апарат е само на пет и си работи като трябва, ние да не сме по-богати от американците, че да си купуваме касови апарати на всеки пет години?
“Не Може” казват от Данъчното – ще ви глобим ако не сте го бракували до края на годината и не сте го обявили за бракуван в Данъчното, и не сте си купили нов, и не сте го регистрирали и …
И какво да прави моя приятел тръгва да изпълнява щото е съвестен гражданин и не ще да го глобят. Звъни на сервизния си, който по Договор му взима месечна такса и е зъдължен да се появи в тридневен срок, след дълго чакане сервизния пристига на десетия ден и почва да се оплаква колко бил натоварен и само с един служител не можел да обиколи хилядата фирми, които обслужвал (и от които се подразбира взема месечна такса) можете да сметнете колко си докарва при хиляда фирми.
Та сервизния сяда и почва да пише на ръка протоколи в 4 екземпляра – пак според изискванията после почва да
вади отчети година по година и всичко се проточва 2 часа, в които моя приятел чинно седи и чака вместо да работи.
Независимо от десет дневното си закъснение и оплаквания сервизния не забравя да го оскубе с 30 лв. такса за бракуването и за “тежкия” двучасов труд, които е положил. И на следващия ден моя приятел се втурва в Данъчното да подаде купа документи с които е засипан – естествено както се досещате отива рано сутринта и се нарежда на добре оформената вече опашка.

Работното време е от 9.00 ама да не мислите че от данъчното много бързат да започнат? Неее – 20 минути леко закъснели служителки се точат с кафенца в ръка и тук там някоя мазна баница за разнообразие. Благополучно към обед успява да се добере до една от служителките и да си подаде документите – още половин изгубен ден в бюрокрация – голяма работа нали е изряден данъкоплатец, а данъкоплатците трябва да ги изкарват тия пари та да плащат заплатите на тези от данъчното от НОИ и други такива, а също и да си купуват нови апарати (за по 250-450 лв.)на всеки пет години за да издържат няколкото фирми производителки/ вносителки на тези апарати. Ами какво ще правят те горките ако никои не си сменя принудително апарата?
Затова има умни хора в парламента, които пишат тези закони за да защитят тези фирми производителки/ вносителки на касови апарати от фалит и да им осигурят повечко парички (не щото те имат малко, но винаги може повече) само трябваподходящия закон, който да извива ръцете на данъкоплатците и да ги задължава да си бъркат по-често в джоба. Нека онези глупави американци да си карат със старите апарати – ние сме модерна държава всичко трябва да
ни е ново или добре рециклирано старо (като тези фискални памети дето ги връщат на производителя), най-вероятно да си ги купим отново добре освежени на цената на нови. Само ако се модернизираме бързо ще влезем в Европа ама докато се модернизираме с такива закони тези дето работят за да им плащат заплатите на “писачите на закони” може и да намерят по-кратък път до Европата не като правят бизнес тук и всеки ден се сблъскват с държавен рекет и бюрокрация а като си хванат шапката и си намерят по-добро място за правене на бизнес.