Auto_pista_AP7_960

Да прекосиш Европа с автомобил – Испания – 1 част

Испания е държава, която привлича много българи заради възможността да живеят и печелят по-добре, е, в настоящия момент на криза и безработица в Испания не чак толкова, колкото преди, но като туристическа дестинация Испания винаги е била едно от най-предпочитаните места най-вече заради климата и страхотните си плажове. Ако вече сте в югозападна Франция и пътувате към Испания като нас, най-вероятно ще прекосите границата около La Perthus и ще влезнете в Испания по Autopista del Mediteraneo по-известна като (AP-7). Alicante AP7
Едно от нещата, които впечатляват в Испания са прекрасните пътища. Тук пътната инфраструктора е отлично развита и дори алтернативните безплатни пътища (autovilla) са отлични, магистралите наречени (autopista) са платени. Тук имаш възможността да пътуваш по-бавно и безплатно или по-бързо по магистралите срещу TOLL такса. Испанците умеят да строят пътища бързо и качествено.

Магистралата АР-7 от границата към Аликанте, където отиваме е в перфектно състояние. От границата с Франция до Castellon de la Plana близо до Аликанте ще ви се наложи да платите около 40 евро TOLL такси, те обикновено варират според сезона. Тук бензиностанциите не са много на често, така че гледайте да не оставяте резервоара на нула. Най-популярните вериги бензиностанции са Cepsa и Repsol, някои са предплатени, така че първо плащате после зареждате. Не очаквайте кафенета по бензиностанциите както в BG 🙂 тук там има автомати за кафе или рядко крайпътни заведения.

Магистралата минава покрай Барселона, която определено си заслужава да разгледате, но за целта ще ви трябват поне два три дни. След това покрай Тарагона (Tarragona) и Валенсия (Valencia) – друг много красив град, който можете да посетите.
Gandia Center Ако спрете в някой град не правете грешката като нас да се опитате да обядвате между два и пет следобед. Всичко е затворено защото това е времето на испанската Siesta :). Ние спряхме в Гандия (Gandia) – средно голям испански град на около стотина километра от Аликанте, беше около 3 следобед, ролетните щори бяха спуснати навсякъде, всичко беше затворено и улиците бяха безлюдни. За щастие в хотела имаше ресторант :).
Малко испански няма да Ви е излишен, защото испанците не си падат много по говоренето на чужди езици – любезни са, усмихват се и кимат – si, si, но бъкел не разбират, така че научете малко полезни фрази ако не искате да останете гладни и жадни :). Ако търсите цигари единствените магазини, където се продават се наричат Естанко (Estanco) – имат еднакви кафяви табели с жълти букви и също почиват през Сиеста-та. През време на Сиеста-та ви остава варианта автомат за цигари има ги в повечето барове ако работят.

Аликанте е доста популярен сред чужденците, особенно англичаните заради близкото летище с евтини полети до UK и Ирландия. Около Аликанте има доста популярни плажове и по-малки крайбрежни градчета, които вероятно ще ви харесат повече от Аликанте.
El Campello Beach Бенидорм (Benidorm) – особено популярен с плажа си средиземноморски курорт с много заведения и много българи работещи в тях;
Ел Кампейо (El Campello) (двойното “л” се чете “й”) – кокетно малко градче с прекрасна крайбрежна улица – идеална за разходки и следобедно кафе. Тук голяма част от заведенията са английски и работят почти през целия ден;

Altea Hills Altea (Алтея) – малко историческо градче, където можете да усетите духа на древна Испания.
Между отделните градчета в Испания никнат квартали наречени урбанизации (urabanizaciones), които са комплекси от вили и малки кооперации. Наши приятели, които навестяваме живеят в такава, най-близкият магазин е на 3 км., доста неудобно, но това е типично за подобни урбанизации в Испания. Инфраструктурата им куца доста, ако въобще може да се каже, че има такава – няма магазини, заведения, често и нормални комуникации и пътища, но в същото време цените на имотите са доста високи. Повечето собственици на такива имоти са чужденци, които са инвестирали тук, когато Испания беше модна за покупка на недвижими имоти и обещанията на строитилните предприемачи, че тези комплекси ще се развиват звучаха реалистично. Уви, много от тези строителни компании бяха засегнати от кризата и цените на имотите започнаха да падат. Сега много от тези сгради пустеят, а голям процент от жилищата са за продажба или се дават под наем и много от собствениците се опитват да продадат инвестициите си дори и на загуба.

 
Alicante В Аликанте можете да разгледате търговския център Гран Виа (Gran Villa) или да отидете до студентското градче San Vicente del Raspeig ако се справите с лабиринта от кръгови по пътя, които между другото са особенно впечатляващи в Испания – почти всяко с уникален дизайн.
Ако вместо ресторант предпочитате да си напазарите храна от супермаркет се огледайте за табелите на Меркадона (Mercadona) – една от най-популярните вериги супермаркети. Друга такава типично испанска верига е Консум (Consum), малко по-скъпа. В Испания разбира се си имат Carefour и Lidl, които са вече популярни и у нас.
Все пак пробвайте някъде прочутото “Меню дел диа”(Menu del Dia), испанците ще ви нахранят наистина добре, те това го разбират защото comer (хапване) и beber (пийване) са най-популярните испански глаголи. 🙂
Следващата част от пътуването ни е през популярния Бряг на слънцето – Costa del Sol към Малага и до Тарифа – най-южната точка на Испания, ще надникнем и в Гибралтар, който както знаете е нещо като част от старата Англия или commonwealth територия.

Полезни връзки:
Сайтове, които можете да ползвате за резервации:
Сравняване на цени на Хотели
Booking