Да прекосиш Европа с автомобил – Франция – 1 част

Поредицата Да прекосиш Европа с автомобил “преживя” една доста дълга пауза.
От времето, когато посетих Франция (следващата държава, която беше част от нашата обиколка из Европа) мина доста дълъг период, но сега след близо две години, когато отново се случи да мина от там доста от впечатленията ми се препокриха, въпреки, че маршрута ми беше друг.
Ще разделя тази тема на две части – първите ми впечатления от Франция и какво видях сега при второто си посещение.

Аз лично винаги съм искал да посетя Франция и особено южните части известни със своите курортни градчета – Ница (Nice), Сен Тропе (St Tropez), Кан (Cannes), Антиб (Antibes) …
На френската Ривиера има много неща да се видят и … да се похарчат (цените тук не са по джоба на всеки) затова и не всеки идва тук на почивка.

France 1

Във Франция влезнахме при Ventimiglia, посреща ни само табелата France, по което разбираме, че вече сме на Френска територия. 🙂 По магистрала Е80 се пътува приятно, пътят се движи покрай морето и гледките са наистина страхотни, toll таксите също 🙂
За да прекосиш Франция от Ventimiglia до Perpignan, който е почти до границата с Испания toll таксите са около 50 евро. Над 60 евро ще ви коства бензина, цената му е доста висока над 1.40 евро за литър. Всъщност във Франция той е един от най-скъпите.

Добре е да се запасите с дребни, защото тук на toll пунктовете няма персонал както в другите държави, така че просто трябва да хвърлите монетите в една метална кошница за да преминете. Може да ползвате и кредитна карта или банкноти, но с кредитна карта банковите такси за транзакция ще Ви излезнат скъпо, защото ще трябва да платите на около десетина места. Общо взето на всеки град от Френската ривиера има toll. St. Isidore – 1.30 евро, при влизане в Antibes – 2.60, Cannes – около 1.90, после още около 13 евро до Nimes, след това 7.00 евро, още 4.00 евро при влизане в Nimes, около 5.00 евро до Montpellier и още около 15 евро до Perpignan което е близо до границата с Испания. При влизане в Испания ще трябва да платите още около 12 евро. Най-добре е да се държите портфейла под ръка, защото ще Ви трябва постоянно :), тази част от маршрута ни е най-скъпата по отношение на toll такси. Определено има какво да видите по френското крайбрежие, но всяко нещо си има цена.

France 2

Бензиностанциите са далеч под нивото на това, което сте свикнали в България.
Обикновено са предплатени – първо плащаш после зареждаш, така че трудно можеш да напълниш резервоара до горе, а и едва ли ще ти се прииска подобно нещо при тези цени на бензина. Не очаквайте и някой да дойде да ви зареди, ще трябва да си изцапате ръцете и да осъзнаете, че по нашите бензиностанции наистина Ви глезят.
Нямя да получите и почистване на стъклата, нито пък ще видите нещо, с което да го направите сам. За кафенета по бензиностанциите ще си мечтаете, ако уцелите автомат за кафе, ммм не мисля че ще Ви хареса :(.
Французите не си падат много по англоговорящите, така че ако искате добро обслужване и знаете френски та дори испански (за по-южните части) по-добре е да ползвате тях.
Аз лично имах горчивия опит да се опитам да си поръчам на анлийски, за малко да остана без вечеря по простата причина, че сервитьора просто ми обърна гръб. Но “любовта” между англичани и французи е с доста дълбоки исторически корени, които очевидно дават филизи и в днешно време.
 

France 3

Хотела, който избрахме в Le Boulou беше на ниво, като изключим факта, че трябваше да “депозирам” ключовете за автомобила си като гаранция за модем, с който би трябвало да ползвам уж съществуващия Wi-Fi нет 🙂 ех преживях без интернет и ключове една вечер, поне имах щастието да намеря стаята си (Grillon D’or- хотелът се състои от няколко малки сгради) и единствено готвачът говореше английски :). Иначе за цената си от около 60 евро на нощувка за двойна стая с закуска мястото е приятно, тихо и много спокойно, типично по-френски в банята бяха хвърлени най-много усилия. Аз лично винаги правя предварително резервация за хотел тъй като, когато пътуваш дълго е добре да знаеш, че има къде да отседнеш.
Винаги ползвам услугите на Booking.com за резервации, предлагат винаги най-добрите цени и избор на хотели освен това почти за всички хотели има оферти, при които не плащащ предварително и можеш да канселираш резервацията безплатно, това зависи разбира се от самия хотел, но аз лично съм изключително доволен от услугите на Booking.com.

В общи линии Франция е красива, но-доста скъпа държава има много места, които си заслужават да бъдат видяни, но определено ако избирах място за почивка тя няма да е на първо място по простата причина, че французите трябва доста още да се постараят, за да накарат туристите наистина да се чувстват welcome и може би трябва да поработят върху прочутия си национализъм и третирането на някои нации по особен начин.

 

Полезни връзки:
Сайтове, които можете да ползвате за резервации:
Сравняване на цени на Хотели
Booking

 


View Larger Map