Малки кредити големи реклами

Една реклама напоследък ми се навира в очите – Райкарт новата карта на Райфайзенбанк – кредити до 12000 лв. без поръчители … и аз като повечето ни съграждани често стигам до ситуацията “Празен портфейл” и не че горя от желанието да взема кредит но си викам всички вземат ще се пробвам и аз.
Апартаментът ми плаче за ремонт, компютърът ми за нов … и т.н. позната ситуация за повечето от нас и подведен от гръмката реклама за така лесно отпускани кредити си викам ще взема да си взема и аз един такъв кредит пък да става каквото ще да ама НЕ.

Банковата служителка е много любезна и накратко ме запознава с условията по кредита 1,5% лихва върху изразходваната сума от кредита и задалжение да се внася 5% от изразходваната сума до 15 число на следващия месец и аз си викам дотук добре, ако не изтеглиш голяма сума няма да внасяш много на месец.
Но стигаме до условията, на които трябва да отговаряш за да ти дадат този кредит и аз все повече започвам да осъзнавам че съм тръгнал за зелен хайвер.

 
Да осигурявам се всеки месец няма проблем за това ама се оказва, че 12000 лв. са нещо като “мисия невъзможна” щото за да ги вземеш трябва да получаваш такава заплата че свят да ти се завие. За по-подробно ще ви светна че ако се осигурявате на заплата от 150 – 250 лв. Райфайзенбанк щедро ще ви отпусне годишен кредит от
500 лв. Шега? НЕ! От 251 – 350 лв – съответно 1000 лв. кредит, 351 до 500 лв. около 2000 и колко трябва да ми е заплатата за да получа сносна сума кредит – вероятно такава, че ако я получавах нямяше да имам нужда от кредит. 🙁
С охладен ентусиазъм се прибирам в неремонтирания си апартамент и сядам пред плачещия ми за нов компютър, все пак са си мои не съм ги купил с невъзможен кредит от нереална реклама, а като си помисля че половин България живее на кредит се чудя как успяват да ги вземат тия кредити или са факири или аз съм поизостанал я в заплатата, я в гледането на неподходящи реклами.
Като си помисля че в повечето бели държави хората вземат кредити срещу 3-4% годишна лихва и банките се надпреварват да те зарибят по всякакъв начин тук в България нашите банки доста ще трябва да се постараят и в лихвите и в рекламите за да не се случва че дават кредити които всъщност не дават или пък ги дават ама после не им ги връщат.