Български Пощи продължават да печелят лоша слава

Напоследък много хора се свързаха с нас с оплаквания от услугите на Български пощи. Не че ние можем да направим нещо по въпроса за качеството на техните услуги, но явно и Български Пощи не правят нищо за да спрат да разочароват клиентите си.
Ще си позволя да цитирам два от е-майлите изпратени до нас:

„Na 18-02-2008 g.Izpratih martenici do USA,platih 5.59 lv.
obache pratkata ne e pristignala.Kakvo moje da se napravi?“

и още един е-мейл:

„Български пощи отново ме разочароваха. Пристигна пратка за мен, която беше отваряна и липсваше по-голямата част от съдържанието в нея. Срам и позор. Докога ще бъдем крадени? Как може някой да посегне на чуждото, което може би е жизненоважно за получатуля? Обръщам се към ръководството на Български Пощи да вземат по-сериозни мерки и да бъдат по-отговорни към работата си.“

За съжаление почти две години след първия материал, който написахме нищо не се е променило. Аз лично не разбирам защо се тършува в колетните пратки пристигащи от чужбина, тай като те най-вероятно са били проверени при изпращането им от пощенски служител дали съдържат забранени за изпращане стоки. Още по-печален е фактът, че разни неща изчезват от тези колетни пратки, което е наистина срамно и единствената дума, която намирам за това е „кражба“.

Ако да речем колетната пратка съдържа забранени за изпращане стоки и получателят е извикан в пощенския клон за да му бъде обяснено от пощенски служител, че даданите стоки се конфискуват, тъй като са в списъка на забранените
за изпращане стоки, това бих го разбрал, но да получиш полупразен колет без никаква информация, къде е другата
част от съдържанието – това не мога да го разбера и приема. Нито пък е приемливо да плащаш за „неизвършена услуга„.

Наистина се надявам Български пощи да предприемат някакви мерки за повишаването на качеството на предлаганите от тях услуги, например проследяване на пратките с GPRS, което се ползва в цяла Европа.
Като страна от Европейския съюз ние също бихме искали да получаваме европейско качество на пощенските услуги не само европейски цени.

Нека се надяваме, че всичко това ще се промени в близко бъдеще.

  • petyofy

    На 24 ноември 2008 година, изпратих колет на сестра ми в САЩ, с тегло 2кг и 690 г, за който платих такса от 60 лв. За сумата ми беше издадена касова бележка и пощенска квитанция.Подозирам, че може да е имало някакъв пропуск от пощенската служителка в гр. Гълъбово, понеже е сравнително от скоро на тази длъжност и често прави грешки, когато съм ползвала услугите на БГ пощи, а в конкретния случай извика няколко от по-старите си колежки, за да и обяснят какво трябва да направи. Колета е пристигнал в пощенската станция в Розмънт, Илинойс, САЩ на 30 декември 2008 г., но на сестра ми са и били поискани 37.75 долара, защото на пратката е нямало залепена марка или някакво клеймо, което да доказва, че пощенските такси са платени и според тях това се считало като пратка за сметка на получателя, а залепения баркод бил за съответствие на адреса и съдържанието с декларацията, която съм попълнила. При неин евентуален отказ, те са щели да върнат колета обратно в България, въпреки, че аз платих за пратката немалка сума, но за съжаление, според служителите в САЩ, нищо не доказвало това.И така колета е платен два пъти – първо от подателя и след това от получателя.Намирам това за крайно некоректно и нямам думи да изразя възмущението и разочарованието си.